Коледната елха е вечнозелено дърво, често бор, смърч или ела, украсено

...
Коледната елха е вечнозелено дърво, често бор, смърч или ела, украсено
Коментари Харесай

Знаете ли кога и как се е появила коледната елха? frognews.bg

Коледната елха е вечнозелено дърво, постоянно бор, смърч или ела, украсено със светлини и орнаменти. Коледните елхи могат да бъдат отрязани, саксийни или изкуствени и се употребяват както за вътрешна, по този начин и за външна декорация.

 

Докато дърветата обичайно се свързват с християнската символика, актуалната им приложимост е значително световна. Много фамилии слагат дарове към коледна елха на закрито, с цел да бъдат отворени на Бъдни вечер или Коледа, написа NOVA.

 

Използването на вечнозелени дървета, венци и гирлянди като знак на безконечния живот е бил бит на античните египтяни, китайци и евреи. Тези обичаи са съществували и измежду езическото европейско население. Те оцеляват и след приемане на християнството в скандинавските традиции за накичване на къщата и плевнята с вечнозелени растения на Нова година. Викингите са правели това, с цел да се изплаши Дяволът.

 

Модерното коледно дърво обаче произлиза от Западна Германия. Основна част от декора на известна средновековна пиеса за Адам и Ева е „ райско дърво “, а точно ела, окачена с ябълки. Германците са поставяли райско дърво в домовете си на 24 декември, религиозния празник на Адам и Ева.

 

На него са закачвали нафори (символизиращи изкуплението), а по-късно част от традицията стават и бисквитите с разнообразни форми.

 

Дървото постоянно е украсявана със свещи, символизиращи Христос като светлина на света. В същата стая е имало и „ коледната пирамида “ - триъгълна структура от дърво с лавици за коледни фигурки, украсена с вечнозелени растения, свещи и звезда. През 16 век коледната пирамида и райското дърво се сливат, трансформирайки се в коледна елха.

 

Обичаят е необятно публикуван измежду немските лютерани до 18 век, само че едвам през идващия век коледната елха се трансформира в надълбоко вкоренена немска традиция. Въведено в Англия при започване на 19 век, коледното дърво е разпространявано в средата на века от родения в Германия принц Алберт, брачен партньор на кралица Виктория.

 

Викторианското дърво е украсявано с играчки и дребни дарове, свещи, бонбони, пуканки и красиви сладкиши, панделки и хартиени гирлянди.

 

Тази традиция се придвижва и в Северна Америка от немски заселници още през 17 век. Коледните елхи се трансформират в същинска мода през 19 век. Обичаят се популяризира и в Австрия, Швейцария, Полша и Холандия. В Китай и Япония коледните елхи са въведени от западните мисионери през 19-ти и 20-ти век, и са украсявани със комплицирани хартиени украшения.

 

Орнаментите от стъкло са предлагани за продажба във Англия и Съединените щати още през 1870 година, доста от тях са създадени в дребни работилници в Германия и Бохемия, които също са създавали украшения, направени от сърма, лято олово, мъниста, пресована хартия и памучна вата. От 1890 година към този момент се употребяват и електрически светлини за дърво.

 

През 30-те години на предишния век в Съединените щати са основани и изкуствени дървета, а през 50-те и 60-те години на предишния век се следи всеобщото произвеждане на алуминиеви и PVC пластмасови дървета.

 

Изкуствените дървета придобиват значителна известност, изключително в страни, в които свежи дървета са сложни за набиране. Днес, потреблението на изкуствена елха се свързва и с грижата за природата, и опазването на вечнозелените гори от изсичане.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР